Vroedvrouw Hanne

Ik ben Hanne Manshoven.
Ik ben geboren en opgegroeid in het gezellige Limburg, in een warm nest met 4 kinderen. Rond mijn tiende verjaardag vertelden onze ouders dat ze een verrassing hadden voor ons. We zouden nog een broertje of zusje krijgen. Mijn geluk kon niet op. Ik volgde de zwangerschap vanop de eerste rij. Van het inwrijven van die dikke buik tot het meevolgen van de echografiebeelden en de consultaties bij de vroedvrouw, ik wou er overal bij zijn.

Ook na de geboorte volgde ik de vroedvrouw die mama en mijn broertje verzorgde op de voet. Enkele dagen na de geboorte zei ik: "Later word ik vroedvrouw!"

In 2010 studeerde ik af aan de Katholieke Hogeschool in Leuven en al snel ging ik aan de slag in de Europaziekenhuizen in Brussel. Ik combineerde mijn job in het ziekenhuis even met een job als docent in de opleiding vroedkunde aan de Erasmushogeschool in Brussel.
De combinatie ziekenhuis en onderwijs was bijzonder zwaar en toen ik de kans kreeg om een voltijdse job uit te oefenen aan de Erasmushogeschool, greep ik die kans met beide handen.

Ik genoot er ontzettend hard van om samen met de studenten aan de weg naar hun grote droom te timmeren. De eerste praktijklessen, de eerste introductie in de pathologie, de eerste stappen in de verloskamer,... Het zijn voor elk van hen bijzondere stappen en ik ben enorm dankbaar dat ik hen daarin kan en mag begeleiden.

Ook al deed ik mijn job als docent met de grootste passie, toch voelde ik, sinds de dag dat ik het ziekenhuis achter me liet, heimwee naar de mama's, baby's en bolle buiken. Dus het duurde niet lang voor ik er wat patiƫnten bij nam, zo voor en na het les geven. En 1 patiƫnt werden er 2, 3 en ondertussen een voltijdse job als zelfstandige vroedvrouw.

Ik ben zelf mama van Louise (december 2014), Violette (december 2016) en Charles (november 2019).


Ik werd tijdens mijn zwangerschappen begeleid door 3 fantastische vroedvrouwen. Ook de arbeid aan huis en de bevalling in een geboortehuis werden door hen begeleid. Een voorrecht om met Annemie, Annemie & Ariane in alle rust onze kindjes op de wereld te kunnen zetten.

Deze vroedvrouwen hebben niet alleen veel voor me betekend in het proces rond zwangerschap en geboorte maar ook in mijn persoonlijk proces. Ik wist dat een vroedvrouw een zeer belangrijke schakel was voor zwangere en pas bevallen koppels maar dankzij hen heb ik beseft dat het een onmisbare schakel is.

Ik wil die schakel heel graag voor jullie zijn!