Onze geschiedenis 

Vroedvrouw zijn, het zit ons alledrie in het hart... 

Onze vroedvrouwenharten hebben elkaar gevonden.

Hoe het voor ons allemaal begon, lees je hier.Vroedvrouw Hanne

Ik ben Hanne Manshoven.
Ik ben geboren en opgegroeid in het gezellige Limburg, in een warm nest met 4 kinderen. Rond mijn tiende verjaardag vertelden onze ouders dat ze een verrassing hadden voor ons. We zouden nog een broertje of zusje krijgen. Mijn geluk kon niet op. Ik volgde de zwangerschap vanop de eerste rij. Van het inwrijven van die dikke buik tot het meevolgen van de echografiebeelden en de consultaties bij de vroedvrouw, ik wou er overal bij zijn.

Ook na de geboorte volgde ik de vroedvrouw die mama en mijn broertje verzorgde op de voet. Enkele dagen na de geboorte zei ik: "Later word ik vroedvrouw!"

In 2010 studeerde ik af aan de Katholieke Hogeschool in Leuven en al snel ging ik aan de slag in de Europaziekenhuizen in Brussel. Ik combineerde mijn job in het ziekenhuis even met een job als docent in de opleiding vroedkunde aan de Erasmushogeschool in Brussel.
De combinatie ziekenhuis en onderwijs was bijzonder zwaar en toen ik de kans kreeg om een voltijdse job uit te oefenen aan de Erasmushogeschool, greep ik die kans met beide handen.

Ik genoot er ontzettend hard van om samen met de studenten aan de weg naar hun grote droom te timmeren. De eerste praktijklessen, de eerste introductie in de pathologie, de eerste stappen in de verloskamer,... Het zijn voor elk van hen bijzondere stappen en ik ben enorm dankbaar dat ik hen daarin kan en mag begeleiden.

Ook al deed ik mijn job als docent met de grootste passie, toch voelde ik, sinds de dag dat ik het ziekenhuis achter me liet, heimwee naar de mama's, baby's en bolle buiken. Dus het duurde niet lang voor ik er wat patiënten bij nam, zo voor en na het les geven. En 1 patiënt werden er 2, 3 en ondertussen een voltijdse job als zelfstandige vroedvrouw.

Ik ben zelf mama van Louise (december 2014), Violette (december 2016) en Charles (november 2019).


Ik werd tijdens mijn zwangerschappen begeleid door 3 fantastische vroedvrouwen. Ook de arbeid aan huis en de bevalling in een geboortehuis werden door hen begeleid. Een voorrecht om met Annemie, Annemie & Ariane in alle rust onze kindjes op de wereld te kunnen zetten.

Deze vroedvrouwen hebben niet alleen veel voor me betekend in het proces rond zwangerschap en geboorte maar ook in mijn persoonlijk proces. Ik wist dat een vroedvrouw een zeer belangrijke schakel was voor zwangere en pas bevallen koppels maar dankzij hen heb ik beseft dat het een onmisbare schakel is.

Ik wil die schakel heel graag voor jullie zijn!

Vroedvrouw Ariane

Ik ben Ariane Casteels.

Geboren en getogen in het landelijke Glabbeek samen met mijn ouders en grote broer. Van kleins af aan hebben we het zorgen voor van thuis uit met de paplepel meegekregen. Als kind ging ik vaak mee met mijn vader, die dierenarts is en heb ik talloze geboortes gezien... hoogstwaarschijnlijk is daar de microbe wel een beetje overgeslagen.

In 2012 behaalde ik mijn diploma als vroedvrouw en nadien werkte ik een tijdje als verpleegkundige. Dit was in afwachting tot een vroedkundige job en heeft me veel ervaring opgeleverd op vlak van wondzorg. Kort nadien was het dan zover, ik startte als zelfstandige vroedvrouw in een praktijk in het Leuvense!

Intussen zijn we al enkele jaartjes verder en ben ik dichterbij huis komen werken in het geboortehuis waar ik gedeeltelijk mee mama's begeleid die ervoor kiezen om thuis te bevallen of met de vroedvrouw in het ziekenhuis. Het proces om zowel de bolle buikjes te zien groeien, eventueel de ouders doorheen een bevalling bij te staan en nadien, de kers op de taart, een baby'tje te mogen verwelkomen is zowat het meest dankbare aan onze job.

Daarnaast werk al een tijdje samen met mijn lieve collega Hanne  en wij vullen en voelen elkaar prima aan. Als jonge mama's en collega's is dat nodig en alleen op die manier kunnen wij een steun en toeverlaat zijn in jullie traject.

Mama's, papa's, grootouders... mee op weg nemen doorheen het hele verhaal van zwangerschap tot in de postpartumperiode is zo intens en fijn. Toeleven naar je kindje, voedingen, slaaprituelen, badjes, verzorging, ongemakken verhelpen, babymassage, een woordje van moed of geruststelling... met een vroedvrouw kan het net dat beetje vlotter gaan.

Sinds 11 maart 2018 ben ik zelf bevallen van ons eerste zoontje Fons en meer dan ooit besef ik dat vroedvrouw zijn me heeft geholpen in mijn rol als mama en omgekeerd.


Ik hoop voor jullie ook dat verschil te maken en vooral die steunpilaar te zijn.

Vroedvrouw Elke

Ik ben Elke,

Dochter, zus, vriendin, vrouw, mama én vroedvrouw. Allemaal rollen in mijn leven die mij maken tot wie ik ben.

Vroedvrouw ben ik met hart en ziel! Want een mooier, intenser, warmer, krachtiger, intiemer, veelzijdiger en menselijker beroep dat beter bij mij zou passen bestaat niet! Een beroep op mijn lijf geschreven, waar ik me volledig in kan geven.

Persoonlijke aanpak en engagement is de bezieling van mijn werk, met als doel ervoor te zorgen dat jullie goed voorbereid, bewust, en met vertrouwen aan dit nieuwe hoofdstuk in jullie leven kunnen beginnen.

Of het nu gaat over een vraag, een wens, een eerste of een vijfde zwangerschap, elk nieuw verhaal is uniek en bijzonder, brengt mogelijk andere, vragen, zorgen, twijfels en verwachtingen met zich mee en ze verdienen dus allemaal evenveel aandacht.

Dus graag sta ik voor jullie klaar met mijn tijd, mijn aandacht, mijn zorg en luisterend oor, met mijn kennis en ervaring en dit allemaal in een veilige en vertrouwelijke sfeer waar ik graag samen met jullie aan bouw.

Mijn verhaal als vroedvrouw begint na het onverwachte overlijden van mijn oudste zus en een moeizaam rouwproces, toen mijn ouders ervoor kozen om het leven opnieuw aan te raken.

Ik was 18 toen mijn broer geboren werd en ik stond voor de vraag wat ik zou gaan studeren.

Het volgen van de zwangerschap van heel dichtbij, het aanwezig zijn bij zijn geboorte en het kennismaken met de vroedvrouw die aan huis kwam opende mijn ogen. Ik was onder de indruk van haar zachtheid, haar empathie, groot hart en wijze woorden in samenspel met de verscheidenheid aan handelingen en zorgen. Toen wist ik het: ik wou en zou vroedvrouw worden.

Tijdens mijn laatste opleidingsjaar ging ik voor 3,5 maanden op buitenlandse stage naar Ecuador om mijn wereld te verruimen en te ervaren hoe geboortezorg er in een andere cultuur aan toe gaat. Een levenservaring die mijn kijk op geboorte en het leven mee heeft gevormd.

Eenmaal afgestudeerd ging ik aan het werk op verloskamer en materniteit in het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Ukkel waar ik in een geweldig warm team terecht kwam die mij lieten groeien van een pas afgestudeerde studente tot een ervaren vroedvrouw.

In de loop van mijn jaren als vroedvrouw daar, deed ik heel wat ervaring op in het begeleiden van zowel vrouwen als hun partners tijdens die hele specifieke momenten die een bevalling en een geboorte zijn, zowel intens als intiem tot soms heel spannend en stresserend.

Zo hebben ook de geboortes van mijn twee kinderen mij door hun onverwacht verloop heel veel bijgeleerd en andere inzichten geschonken.

Maar na 10 jaar was ik toe aan een nieuw evenwicht, een nieuw begin. Werken in combinatie met een eigen gezin, de afstand tussen wonen en werken, een groeiende nieuwsgierigheid naar een breder kader rond zwangerschap, bevalling en ouderschap, leiden mij naar een volgende stap.

Dichter bij huis kwam ik terecht in het vroedvrouwenteam van de Bakermat in Leuven. Mijn kennis van bevallingen en nazorg in het ziekenhuis werd uitgebreid met prenatale opvolging en voorbereiding van zwangere vrouwen en hun partners en het zorgen voor moeder, kind en gezin na de geboorte aan huis.Het was een mooie nieuwe wereld die openging, waar ik me al snel thuis in voelde. Helemaal anders werken dan in een ziekenhuis. Maar toch nog binnen de veiligheid van een groot team met jarenlange expertise.

Na 5 jaar verder groeien, verdiepen, ervaren en leren, op professioneel vlak, maar ook persoonlijk, dienden er zich weer nieuwe keuzes aan.

Hanne en Ariane, twee vroedvrouwen die ik op verschillende momenten en plaatsen op mijn weg als groeiende vroedvrouw tegenkwam en waarmee ik een fijn contact en eenzelfde visie op het vroedvrouw zijn deel, gaven mij het laatste duwtje in mijn rug door mij te vragen of ik zin had om hen te komen versterken en deel uit te maken van Het Moederhuis.

Dus, vanaf 1 juli 2020, ontvang ik jullie graag met open armen, als zelfstandige vroedvrouw!