Vroedvrouw Ariane

Ik ben Ariane Casteels.

Geboren en getogen in het landelijke Glabbeek samen met mijn ouders en grote broer. Van kleins af aan hebben we het zorgen voor van thuis uit met de paplepel meegekregen. Als kind ging ik vaak mee met mijn vader, die dierenarts is en heb ik talloze geboortes gezien... hoogstwaarschijnlijk is daar de microbe wel een beetje overgeslagen.

In 2012 behaalde ik mijn diploma als vroedvrouw en nadien werkte ik een tijdje als verpleegkundige. Dit was in afwachting tot een vroedkundige job en heeft me veel ervaring opgeleverd op vlak van wondzorg. Kort nadien was het dan zover, ik startte als zelfstandige vroedvrouw in een praktijk in het Leuvense!

Intussen zijn we al enkele jaartjes verder en ben ik dichterbij huis komen werken in het geboortehuis waar ik gedeeltelijk mee mama's begeleid die ervoor kiezen om thuis te bevallen of met de vroedvrouw in het ziekenhuis. Het proces om zowel de bolle buikjes te zien groeien, eventueel de ouders doorheen een bevalling bij te staan en nadien, de kers op de taart, een baby'tje te mogen verwelkomen is zowat het meest dankbare aan onze job.

Daarnaast werk al een tijdje samen met mijn lieve collega Hanne in de Copiloot en wij vullen en voelen elkaar prima aan. Als jonge mama's en collega's is dat nodig en alleen op die manier kunnen wij een steun en toeverlaat zijn in jullie traject.

Mama's, papa's, grootouders... mee op weg nemen doorheen het hele verhaal van zwangerschap tot in de postpartumperiode is zo intens en fijn. Toeleven naar je kindje, voedingen, slaaprituelen, badjes, verzorging, ongemakken verhelpen, babymassage, een woordje van moed of geruststelling... met een vroedvrouw kan het net dat beetje vlotter gaan.

Sinds 11 maart 2018 ben ik zelf bevallen van ons eerste zoontje Fons en meer dan ooit besef ik dat vroedvrouw zijn me heeft geholpen in mijn rol als mama en omgekeerd.


Ik hoop voor jullie ook dat verschil te maken en vooral die steunpilaar te zijn.