Vroedvrouw Elke

Ik ben Elke,

Dochter, zus, vriendin, vrouw, mama én vroedvrouw. Allemaal rollen in mijn leven die mij maken tot wie ik ben.

Vroedvrouw ben ik met hart en ziel! Want een mooier, intenser, warmer, krachtiger, intiemer, veelzijdiger en menselijker beroep dat beter bij mij zou passen bestaat niet! Een beroep op mijn lijf geschreven, waar ik me volledig in kan geven.

Persoonlijke aanpak en engagement is de bezieling van mijn werk, met als doel ervoor te zorgen dat jullie goed voorbereid, bewust, en met vertrouwen aan dit nieuwe hoofdstuk in jullie leven kunnen beginnen.

Of het nu gaat over een vraag, een wens, een eerste of een vijfde zwangerschap, elk nieuw verhaal is uniek en bijzonder, brengt mogelijk andere, vragen, zorgen, twijfels en verwachtingen met zich mee en ze verdienen dus allemaal evenveel aandacht.

Dus graag sta ik voor jullie klaar met mijn tijd, mijn aandacht, mijn zorg en luisterend oor, met mijn kennis en ervaring en dit allemaal in een veilige en vertrouwelijke sfeer waar ik graag samen met jullie aan bouw.

Mijn verhaal als vroedvrouw begint na het onverwachte overlijden van mijn oudste zus en een moeizaam rouwproces, toen mijn ouders ervoor kozen om het leven opnieuw aan te raken.

Ik was 18 toen mijn broer geboren werd en ik stond voor de vraag wat ik zou gaan studeren.

Het volgen van de zwangerschap van heel dichtbij, het aanwezig zijn bij zijn geboorte en het kennismaken met de vroedvrouw die aan huis kwam opende mijn ogen. Ik was onder de indruk van haar zachtheid, haar empathie, groot hart en wijze woorden in samenspel met de verscheidenheid aan handelingen en zorgen. Toen wist ik het: ik wou en zou vroedvrouw worden.

Tijdens mijn laatste opleidingsjaar ging ik voor 3,5 maanden op buitenlandse stage naar Ecuador om mijn wereld te verruimen en te ervaren hoe geboortezorg er in een andere cultuur aan toe gaat. Een levenservaring die mijn kijk op geboorte en het leven mee heeft gevormd.

Eenmaal afgestudeerd ging ik aan het werk op verloskamer en materniteit in het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Ukkel waar ik in een geweldig warm team terecht kwam die mij lieten groeien van een pas afgestudeerde studente tot een ervaren vroedvrouw.

In de loop van mijn jaren als vroedvrouw daar, deed ik heel wat ervaring op in het begeleiden van zowel vrouwen als hun partners tijdens die hele specifieke momenten die een bevalling en een geboorte zijn, zowel intens als intiem tot soms heel spannend en stresserend.

Zo hebben ook de geboortes van mijn twee kinderen mij door hun onverwacht verloop heel veel bijgeleerd en andere inzichten geschonken.

Maar na 10 jaar was ik toe aan een nieuw evenwicht, een nieuw begin. Werken in combinatie met een eigen gezin, de afstand tussen wonen en werken, een groeiende nieuwsgierigheid naar een breder kader rond zwangerschap, bevalling en ouderschap, leiden mij naar een volgende stap.

Dichter bij huis kwam ik terecht in het vroedvrouwenteam van de Bakermat in Leuven. Mijn kennis van bevallingen en nazorg in het ziekenhuis werd uitgebreid met prenatale opvolging en voorbereiding van zwangere vrouwen en hun partners en het zorgen voor moeder, kind en gezin na de geboorte aan huis.Het was een mooie nieuwe wereld die openging, waar ik me al snel thuis in voelde. Helemaal anders werken dan in een ziekenhuis. Maar toch nog binnen de veiligheid van een groot team met jarenlange expertise.

Na 5 jaar verder groeien, verdiepen, ervaren en leren, op professioneel vlak, maar ook persoonlijk, dienden er zich weer nieuwe keuzes aan.

Hanne en Ariane, twee vroedvrouwen die ik op verschillende momenten en plaatsen op mijn weg als groeiende vroedvrouw tegenkwam en waarmee ik een fijn contact en eenzelfde visie op het vroedvrouw zijn deel, gaven mij het laatste duwtje in mijn rug door mij te vragen of ik zin had om hen te komen versterken en deel uit te maken van Het Moederhuis.

Dus, vanaf 1 juli 2020, ontvang ik jullie graag met open armen, als zelfstandige vroedvrouw!